Web Analytics
Privacy Policy Cookie Policy Terms and Conditions Linux op Sony VAIO mini-HOWTO

Linux op Sony VAIO mini-HOWTO

Hideki Saito hideki@chatlink.com,
Vertaald door: Ellen Bokhorst bokkie@nl.linux.org

v1.1, 16 september 1998


In dit document wordt de installatie van Linux op Sony VAIO computers uitgelegd.

1. Introductie

1.1 Opmerkingen

Dit document verscheen voor het eerst op "Hideki Saito's Homepage" op

http://ryoohki.anime.net/~hideki/
. Deze HOWTO-versie is herschreven voor update informatie. De HTML-versie is te vinden in http://ryoohki.anime.net/ hideki/VAIO+Linux.html. Je mag dit document vrij distribueren. Laat een bericht bij me achter wanneer je het publiceert; ik wil gewoon weten of dit document wordt gebruikt :)

1.2 Opmerkingen over verschillende systemen

Ik ontving kort geleden mail waarin stond dat een deel van de inhoud van dit document niet juist is. Dit komt doordat om een of andere reden, de hardware op recent geïnstalleerde systemen iets verschilt van de hardware op oudere systemen. Ik zal beginnen met die informatie te behandelen. Maar aangezien ik natuurlijk niet de beschikking heb over alle hardware, zou ik bezitters van Sony VAIO willen vragen me er meer informatie over te geven. Het zou me heel erg kunnen helpen als je aan het begin van het subject [VAIO Information] plaats, zodat ik er extra aandacht aan kan schenken. Neem ook alsjeblieft het modelnummer van het systeem op. Als het om een notebook gaat, neem die informatie dan alsjeblieft op in de inhoud, of in het subject. Ik wil me verontschuldigen bij die mensen die door dit document op het verkeerde been werden gezet. (Toevoeging: 29/12/98)

1.3 Update Historie

29/12/98 Verscheidene updates toegevoegd

1.4 Disclaimer

Alhoewel de meeste procedures in dit document zijn getest, zal ik geen aansprakelijkheden aanvaarden voor eventuele problemen ontstaan door het gebruik van de informatie in dit document. Probeer net als in GPL, alles op eigen risico uit. Ik ben van nature geen Engelstalige schrijver, en je zult veel fouten in dit document aantreffen. Neem mij dat alsjeblieft niet kwalijk. Eventuele correcties en verduidelijkingen zijn welkom; stuur ze alsjeblieft naar hideki@chatlink.com.

1.5 Waar gaat dit document over?

In ga het in deze HOWTO hebben over hoe Linux op Sony VAIO computers te gebruiken. De VAIO computers zijn geweldig, maar niet erg Linux-vriendelijk. Maar dit wil niet zeggen dat je het niet kunt gebruiken, integendeel! Ik zal er bij het schrijven van dit document vanuit gaan, dat je in het bezit bent van een PCV 70 of 90. Aangezien de architectuur van alle VAIO modellen vergelijkbaar is (alhoewel in nieuwere modellen grotere disks, een andere videokaart, meer RAM, enz zijn geplaatst), zou veel van de inhoud in dit document voor alle VAIO modellen van toepassing moeten zijn.

2. Hardware compatibiliteit

2.1 Hardware welke niet compatibel is met Linux

De meeste hardware die in het systeem is geïnstalleerd is compatibel onder Linux. Er zijn echter uitzonderingen, zoals de modem, USB poort en MGEG decoder. Houd er alsjeblieft rekening mee dat je de modem niet kunt gebruiken, wat voor een aantal mensen een probleem zal zijn. Een in de VAIO geïnstalleerd modem wordt een een DSVD modem genoemd, wat een variant is op de "Winmodem".

(Aanvulling: 12/28/98) In nieuwere modellen schijnt een gewoon modem in plaats van een Winmodem geplaatst te zijn.

2.2 Deels compatibele hardware

De geïnstalleerde geluids- en videokaart zijn deels compatibel.

Geluidskaart

Met de Microsoft Sound System + Sound Blaster is de geluidskaart compatibel onder Linux. Als je onder Linux MIDI wilt gebruiken, dan moet de geluidsinvoermogelijkheden opgeven. Deactiveer in dit geval de Sound Blaster. Als je MIDI en geluidsinvoer nodig hebt, zou je in overweging kunnen nemen OSS/Linux aan te schaffen, waarmee je alle mogelijkheden van de kaart onder Linux kunt gebruiken.

De met de VAIO geleverde geluidskaart is een Yamaha OPL3SA en OSS/Linux biedt hier volledige ondersteuning voor.

Het schijnt dat de wavetable syntesizer die in de specificatie wordt genoemd in feite de soft synthesizer is, dus er ontbreken geen hardware mogelijkheden. Tijdens dit schrijven, is de OSS/Free 3.8 te krijgen, welke ondersteuning biedt voor deze geluidskaart in de vorm van de Yamaha OPL3-SA1 audio controller. Dit is onder 2.0.x in beginsel niet geïnstalleerd. Je zal het van de OSS site moeten downloaden. 2.1.x wordt met een bijgewerkte versie van OSS/Free geleverd, maar ik heb niet getest of deze compatabel is. Laat het me alsjeblieft weten als je constateert dat het met deze geluidskaart werkt.

Videokaart

De videokaart wordt onder Linux maar deels ondersteund. Je zult er geen problemen van ondervinden wanneer je Linux in de console mode gebruikt. Als je het onder X Window wilt gebruiken, zorg dan dat je aan XFree86, versie 3.3.1 of een latere versie komt, waarin ondersteuning wordt geboden voor de ATI Rage. Ook andere commerciële X Window systemen zouden hiervoor ondersteuning moeten bieden. 3D acceleratie van deze videokaart zal onder Linux echter niet werken, aangezien hier geen driver voor is. (Update 29/12/98). Voor modelnummer 505, zijn de ALSA drivers voor onder XFree86 V3.3.3 of later compatibel.

3. Hoe Linux te installeren?

Het op het systeem installeren van Linux zal niet zo'n probleem zijn. Je moet je er in het begin alleen van bewust zijn dat er zich een partitie op het systeem bevindt (dit is geen DOS-partitie). Het is een partitie van 400MB en het is zichtbaar onder fdisk. Ik heb deze partitie gewoon verwijderd om het voor Linux vrij te maken. En er treedde hierdoor bij mij geen problemen op, dus waarschijnlijk heeft het iets te maken met de installatie van software. (Update 29/12/98). Deze 400MB partitie komt alleen op oudere modellen voor, het was in feite bedoeld als een andere 400MB DOS-partitie, maar Sony maakte hier een fout in. Raadpleeg alsjeblieft ander instructiemateriaal voor een algemene installatie van Linux. De VAIO heeft de fraaie ondersteuning dat het direct vanaf CD-ROM kan booten als de CD-ROM bootable is. Aangezien de BIOS het ondersteunt, kun je hiervan bij een aantal distributies gebruik maken. Dit is prettig omdat je een disketteloze installatie uit kunt voeren. RedHat is zo'n distributie waarbij je van CD-ROM kunt booten. Ook van andere distributies, zoals SuSE, wordt beweerd dat ze van CD-ROM kunnen booten, maar ik weet dan niet zeker omdat ik dit zelf nooit heb uitgeprobeerd. Als op een dergelijke wijze booten bij jou niet werkt, controleer dan de bootoptie in de BIOS.

Configuratie van de kernel zou niet zo'n groot probleem op moeten leveren behalve dan dat deel van de setup betreft de geluidskaart. Maar aangezien ik dat onderwerp eerder behandelde, zal ik het er in deze sectie niet over hebben. De VAIO computer is uitgerust met APM BIOS, oftewel Advanced Power Management BIOS. Ik raad je persoonlijk niet aan er ondersteuning voor te activeren voor onder Linux. Er traden bij mij problemen op toen ik het activeerde. (Update 29/12/98). Ik ontving een verslag dat de CD-ROM installatie met de 505 moeilijk is en de netwerkinstallatie veel eenvoudiger.

4. Tenslotte...

Ging alles goed? Ik hoop het. Nu is je Sony VAIO computer één van de beste Linux werkstations. Als je een probleem ondervindt, kan ik je vragen misschien beantwoorden. Stuur ze alsjeblieft ten alle tijden naar hideki@chatlink.com. Ik zal ze zo snel mogelijk proberen te beantwoorden.

5. Kleine wettige notities

VAIO is het handelsmerk van Sony. Alle andere handelsmerken die in dit document verschenen, zijn in handen van hun respectieve houders/eigenaren. Het copyright op dit document is gereserveerd door Hideki Saito.

6. Speciale dank

Ik zou de volgende persoon willen bedanken: Daniel Nunes. Als je vindt dat je naam in deze sectie zou moeten staan, laat me dit via een mailtje dan alsjeblieft weten. (ik raakte onlangs per ongeluk een deel van mijn mailspool kwijt, dus het kan daaraan liggen)

Web Analytics